Over Morgen

Een korte film over de mentale gevolgen van de klimaatcrisis bij jongeren.

Wat als je dromen werkelijkheid beginnen te worden,

…maar twijfelt of ze nog zin hebben. Als je in de bloei van je leven bent, terwijl de zekerheid van een leefbare toekomst juist verwelkt. Over Morgen is een korte film over de dilemma’s en emoties die naar boven komen als je de klimaatcrisis in de ogen kijkt. Waar de feiten ons om de oren vliegen, stelt de film de vraag: wat voelen we bij deze donkere wolk die boven ons leven hangt?

Over Morgen gaat over Bente, een veelbelovende hockeyster, die haar beste vriendin Hannah heeft beloofd morgen mee te gaan naar een klimaatprotest. Wanneer ze wordt uitgenodigd om in te vallen bij Dames 1, worden haar overtuigingen op de proef gesteld en komen onbekende gevoelens naar boven.

Visie

Deze film komt regelrecht uit ons hart. Met een grote groep jonge mensen, van wie velen direct betrokken zijn bij de klimaatbeweging, hebben we deze film gemaakt. Wellicht zelfs als coping mechanisme voor onszelf, maar vooral om een beeld en gevoel te geven bij abstracte feitjes en veelal onbewuste klimaatemoties. De donkere wolk die boven ons leven hangt bepaalt steeds meer hoe we nu in het leven staan…

We hopen zowel jonge mensen te laten zien dat ze niet alleen zijn, als de kijker te confronteren met hun eigen coping mechanisme en te helpen reflecteren op hun positie ten opzichte van de systeemcrisis waar we ons in bevinden.

Om zoveel mogelijk impact te maken met de film een het gesprek over klimaatgevoelens aan te wakkeren, is de film vrij beschikbaar om te vertonen. Na een aantal festivalvertoningen, willen we nu de film naar het klaslokaal, de keynote presentatie en de huiskamer brengen. Stuur een mailtje naar finn@bloeifilm.com voor de link naar de film. Ook horen we het heel graag als je ideeën hebt over hoe en waar we de film kunnen inzetten!

Tips voor het vertonen van de film:

  • Creëer ruimte voor nagesprek

  • Reflecteer op de personages van de film en in wie je jezelf herkent

  • Gebruik het als emotionele aanvulling op andere methodes, nieuws, meer feitelijke informatie, etc.

  • Ga in gesprek over handelingsperspectief en actie. Bespreek wat de film met mensen doet en waar ze nu zelf behoefte aan hebben.

  • Oordeel niet in het gesprek, alle emoties (dus ook geen) en standpunten mogen er zijn.

  • Stel vragen vanuit nieuwsgierigheid naar de ander en forceer geen antwoorden

  • Doe fysieke oefeningen, zodat mensen in hun lichaam komen. Ga bijvoorbeeld in een rij staan van weinig tot veel klimaatverdriet.

  • Gebruik meer feitelijke of literaire bronnen als aanvulling. Een greep uit interessante boeken en artikelen: https://www.activehope.info, https://www.nature.com/articles/s41558-024-01925-3 (mensen onderschatten structureel hoeveel anderen bezorgd zijn over de klimaatcrisis), https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2022/klimaatjongeren/

Wil je de film ergens vertonen? Bijvoorbeeld als gespreksstarter in de les, bij een presentatie, of om vrienden/familie/collega’s te inspireren? Stuur dan een mailtje naar finn@bloeifilm.com

We werken al samen of zijn in gesprek met onder andere Teachers for Climate, Klimaatgesprekken, The Turn Club, Duurzaamheidsdidactiek - Universiteit Utrecht en het Nederlands Jeugdinstituut. De film is al vertoond bij Rialto for Short, Rotterdams Open doek en Shortcutz Amsterdam, en heeft gedraaid in Pakhuis de Zwijger.